25.5.13

Στοχασμοί




ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ


Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο: οι απαισιόδοξοι και οι αισιόδοξοι. Ο αισιόδοξος βλέπει κάθε δύσκολη κατάσταση σαν μια ευκαιρία να ωριμάσει ενώ ο απαισιόδοξος βλέπει την ίδια κατάσταση σαν μοιραία καταστροφή. Η ζωή μας φέρνει μια 'ποικιλία' χτυπημάτων με τη μορφή καταστάσεων και εμπειριών και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πως τα χειριζόμαστε. Εκείνοι που αρπάζουν την ευκαιρία και αλλάζουν, προχωρούν μπροστά, ωριμάζουν και υπερτερούν ενώ εκείνοι που φοβούνται, μένουν κολλημένοι και χάνουν τα πολύτιμα μαθήματα που φέρνει η ζωή! Τι προσωπικότητα είσαι εσύ?

Θα μας έκανε καλό να δούμε την ζωή σαν ένα 'διαρκές' σχολείο, στο οποίο κάθε ψυχή και κάθε κατάσταση που έρχεται μας κάνει ικανούς να πετύχουμε  το «Διδακτορικό Πτυχίο» στη ζωή! Καθένας και καθετί είναι δάσκαλοι μας κι εμείς βελτιωνόμαστε από κάθε πρόκληση και κάθε ευκαιρία.

Είναι σαν να είμαστε κομμάτια από πέτρα και η ζωή μας σφυρηλατεί και μας δίνει σχήμα. Κοβόμαστε και σμιλευόμαστε ώστε να φτάσουμε στην τελειότητα. Η ζωή θα συνεχίσει να προσπαθεί να μας ρίξει κάτω, να μας κάνει να χάσουμε την ισορροπία μας και τον βηματισμό μας. Μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας, έναν καλό φίλο ή συνεργάτη, ή να έχουμε κάποιο ατύχημα. Αλλά εκείνοι που αποδέχονται τα μαθήματα, μαζεύουν τον εαυτό τους και γίνονται σοφότεροι και γι’αυτό μπορούν να κάνουν τη ζωή τους ένα αριστούργημα.

Για να δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης, ο καλλιτέχνης χρειάζεται σιωπή και συγκέντρωση. Ένας ζωγράφος, ένας γλύπτης, ένας αρχιτέκτονας, καθένας τους χρειάζεται απομόνωση και ησυχία για να τελειώσει το έργο του. Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να αποστασιοποιηθούμε, να παρατηρήσουμε, να στοχαστούμε, και να χρησιμοποιήσουμε την εσωτερική μας σοφία, θα μάθουμε πως οτιδήποτε συμβαίνει είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Θα είμαστε απόλυτα ευγνώμονες για τα τεστ που μας φέρνει η ζωή και για το έργο τέχνης που  γινόμαστε!

Θα έχεις παρατηρήσει ότι δεν αντιδράς με τον ίδιο τρόπο στην ίδια κατάσταση τώρα όπως θα αντιδρούσες στην εφηβεία σου ή όταν ήσουν είκοσι χρονών – ο λόγος είναι ότι η ζωή σε έχει σφυρηλατήσει και είσαι περισσότερο έμπειρος, πιο σοφός και πιο ώριμος. Με το πέρασμα του χρόνου, οι εσωστρεφείς γίνονται εξωστρεφείς, οι εξωστρεφείς γίνονται εσωστρεφείς, εκείνοι που αναζητούν τη δημοσιότητα αναζητούν λιγότερη, εκείνοι που είχαν θυμό κι εγωισμό γίνονται ταπεινοί και με υπομονή...αλλά αυτή η βαθιά μεταμόρφωση θα γίνει μόνο σε όσους πραγματικά αφιερώνουν χρόνο ώστε να χρησιμοποιήσουν τα μαθήματα της ζωής προς όφελος τους. Για εκείνους που αντιστέκονται, ο καλλιτέχνης - τα σκληρά χτυπήματα – θα επιμένουν.

Επέλεξε να κρατάς πάντα μια θετική στάση στο νου σου, ανεξάρτητα από ό,τι συμβαίνει. Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πολύ άσχημα, αλλά εκ των υστέρων συχνά συνειδητοποιούμε πόσο τέλεια ήταν για την ανάπτυξη μας. Η τέχνη και η δύναμη είναι να μπορούμε να θυμόμαστε όλα αυτά όταν περνάμε μια κατάσταση και όχι μετά από αυτήν.

Είναι καιρός...να δεις το κάθε τι που σου συμβαίνει στη ζωή σαν μια  ευκαιρία για την ανάπτυξη σου και τη μάθηση. Μην αντιστέκεσαι σ' αυτό, αποδέξου το! Συνειδητοποίησε ότι κάθε μάθημα είναι κομμένο και ραμμένο για το καλύτερο σου. Να είσαι ευγνώμων που αυτό το μάθημα έχει έρθει, έχει έρθει  σε σένα και έχει έρθει τώρα και όχι στα γεράματα σου. Μην περιμένεις μέχρι να είναι πολύ αργά! 



It’s Time’ by Aruna Ladva, BK Publications London

No comments:

Post a Comment