30.11.13

Εσωτερική ομορφιά





.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................


ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η αποφασιστικότητα είναι μια αδιάσπαστη γραμμή, μια βασική γραμμή σύνδεσης. Κρατά το κάθε τι μαζί, κρατά κάθε κατάσταση ‘αγκυροβολημένη’ σ' έναν αόρατο στόχο. Χωρίς αποφασιστικότητα, η ζωή γίνεται διασπασμένη, διασκορπισμένη. Όταν οι εμπειρίες είναι ευχάριστες τις κρατάμε, όταν είναι δυσάρεστες τις αφήνουμε. Αυτό είναι τυχαίο κι έτσι κάποιος βρίσκεται στο έλεος της ζωής.

Η αποφασιστικότητα σε κάνει να ανασηκωθείς αμέσως και να αγαπήσεις το κάθε τι, γιατί όλα είναι μέρος της κίνησης σου προς τα εμπρός. Μέρα και νύχτα έχεις το αίσθημα ότι εσύ πρέπει μόνο να ψάξεις και ότι μπορείς να αγγίξεις τον σκληρό πυρήνα της σοφίας που βρίσκεται μέσα σου κάθε στιγμή. Μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτό, να αφήσεις την ανθεκτικότητα να το ψάχνει και μετά η δράση θα είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Απαλά σωστή.

Η κακοποίηση της ζωής από έξω, η προσπάθεια να αλλάξεις αυτό που είναι ορατό είναι ‘ανεστραμμένη’ αποφασιστικότητα. Κάνει το πρόσωπο σου σκληρό και ανυποχώρητο και παρόλο που μπορεί να φέρνει ορατή επιτυχία, εσύ μπορεί να ‘παραδέρνεις’ εσωτερικά. Η αποφασιστικότητα ως εκ τούτου δεν είναι ένα θέμα τόσο πολύ δράσης όσο ακινησίας. 


Όταν μια ποιότητα του νου – γαλήνη, ευτυχία, βάθος, αγνότητα – μπορεί να παραμένει ακίνητη και ανενόχλητη από τα χτυπήματα της ζωής, αυτό  είναι αληθινή αποφασιστικότητα. Τέτοια  σταθερότητα που διατηρείται για πολύ, διαπερνά την επιφάνεια της ζωής ούτως ή άλλως και την αλλάζει. Τα χτυπήματα φεύγουν.

Πρέπει να θρέψεις την αποφασιστικότητα, να φροντίσεις  τις ιδιότητες που θέλεις να κρατήσεις μαζί σου σταθερά. Πως; Με το να τις κατανοήσεις, να τις εξετάσεις, χρησιμοποιώντας τες. Είναι ένα μέρος της φύσης σου έτσι κι αλλιώς, αλλά ήταν χειμώνας για τόσο πολύ, που έχουν πάει κάτω βαθιά. Μερικές φορές πρέπει να τρυπώσεις για να τις βρεις και να τις παροτρύνεις να ανέβουν στην επιφάνεια. Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για σιωπή.

Η σιωπή φέρνει τη δύναμη να προχωρήσεις μπροστά, τη σταθερότητα να επιτύχεις, την απαλότητα να γλιστρήσεις απαρατήρητος από τις παρελθοντικές δυσκολίες. 



Εάν η αποφασιστικότητα σπάσει, είναι καλύτερα να σταματήσεις για λίγες στιγμές, να σιωπήσεις και να βρεις την αξία ξανά, διαφορετικά ό,τι κι αν κάνεις θα είναι 'χωρίς ζωή'. Νιώσε την ουσία της κατάστασης, μετά αγάπησε τη δραστηριότητα.



                                       Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink.







No comments:

Post a Comment