28.12.13

Διαλογισμός


ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ





ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΨΥΧΗΣ;

Στον σημερινό κόσμο, ο νους μας συχνά παγιδεύεται από επιθυμίες, πολλαπλές ανησυχίες και αμέτρητους φόβους, κάνοντας τις σκέψεις μας να στριφογυρίζουν σε μια δίνη πιθανών θεωρητικών σεναρίων. Οι σκέψεις μας σε αυτό το χάος τρίβονται μαζί όπως το ξερό μπαμπού, δημιουργώντας μια πυρκαγιά σκέψης, στην οποία γίνεται δύσκολο να σκεφτείς, να κατανοήσεις ή να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω. Ως αποτέλεσμα, παρερμηνεύουμε, κάνουμε λάθη και η ζωή μας γίνεται ένα χάος.

Ωστόσο, στο εσωτερικό ταξίδι μας, οι σκέψεις μας - οι οποίες έλκονται και στηρίζονται από την αναδυόμενη πνευματική ενέργεια μας - γίνονται πιο επικεντρωμένες, λιγότερο ξέφρενες και τελικά καταλαγιάζουν. Μια ηρεμία και γαλήνη απλώνεται σε ολόκληρη την ύπαρξή μας. Η αναπνοή μας γίνεται πιο αργή, η καρδιά και ο σφυγμός ακόμη περισσότερο και ολόκληρο το σώμα μας, απελευθερωμένο τώρα από την αδιάκοπη διέγερση των άχρηστων σκέψεων, έχει χώρο και χρόνο για να αναγεννηθεί. Η θεραπεία και η ολοκλήρωση μπορούν πλέον να λάβουν χώρα.

Η εξάσκηση μας στο διαλογισμό έχει σχέση με την προσπάθεια μας να αλλάξουμε προς το θετικό την εστίαση της σκέψης μας και του περιεχομένου της, δημιουργώντας έτσι μια πιο αιθέρια, πιο εκλεπτυσμένη κατάσταση επίγνωσης. Ως εκ τούτου μπορούμε στη συνέχεια να έρθουμε πιο κοντά και να συνδεθούμε περισσότερο με το κέντρο του πνευματικού εαυτού μας.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Οι παρούσες ανάγκες και ο απαιτητικός τρόπος ζωής έχουν καταστήσει αναγκαίο να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε διάφορα, ξεχωριστά διανοητικά επίπεδα την ίδια στιγμή - μπορούμε να τρώμε, να διαβάζουμε, να κρατάμε τα παιδιά καθισμένα και ταυτόχρονα να μιλάμε στο τηλέφωνο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ίδια πολυ-λειτουργική ευελιξία για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην άσκηση του διαλογισμού μας - με μια εστιασμένη πνευματική επίγνωση, όπου κι αν βρισκόμαστε, είτε εργαζόμαστε σε ένα γραφείο ή σε ένα εργοστάσιο, προετοιμάζοντας τροφή, πηγαίνοντας μια βόλτα ή ακόμα και έχοντας μια συνομιλία. Με το να έχουμε μια εξυψωμένη επίγνωση και ένα ήσυχο, ειρηνικό και γεμάτο αγάπη νου σε οτιδήποτε συναντούμε, όχι μόνο κερδίζουμε εμείς διαύγεια και αντίληψη, αλλά μεταφέρουμε συμπόνια, καλά αισθήματα και αγάπη σε όλα όσα κάνουμε.

Έτσι, πριν 'συνδεθούμε' με τον κόσμο, αν πρώτα βάλουμε το νου μας σε μια κατάσταση γεμάτη αγάπη, στην επίγνωση συνειδητότητας ψυχής, μπορούμε στη συνέχεια να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε αλληλεπίδραση. Ως εκ τούτου, οι άλλοι θα νιώσουν σίγουρα εκείνη τη συμπάθεια και την αλήθεια κι έτσι είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν με θετικότητα και παρόμοια συναισθήματα.
Ας εξασκηθούμε σε αυτόν τον τρόπο σκέψης.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Είμαι μια αγνή, γαλήνια ψυχή.
Μια πνευματική ενέργεια,
ένα όν φωτός, ένας ηθοποιός,
που παίζω ένα ρόλο με το κοστούμι του σώματος,
αλλά είμαι ξεχωριστός από το ρόλο μου.
Είμαι επίσης ο παρατηρητής.
Από τον εσωτερικό μου χώρο,
βλέπω έξω στον κόσμο,
βλέπω το μεγάλο έργο της ζωής,
βλέπω τους άλλους ηθοποιούς,
τα αδέλφια μου
και συνειδητοποιώ ότι ο καθένας
είναι ο διαμορφωτής και δημιουργός του δικού του ρόλου.
Δεν μπορώ να παίξω το ρόλο τους
ή να αλλάξω τη σκηνή.
Αλλά σε αυτήν την κατάσταση της επίγνωσης του εαυτού μου,
 μπορώ να δώσω στήριξη και δύναμη,
μπορώ να τους στείλω φως και αγάπη και γαλήνη.





Ακριβώς πριν μπεις στην παρέα των άλλων, κράτησε την ουσία αυτού του διαλογισμού στην επίγνωση σου και μετά παρακολούθησε το αποτέλεσμα, παρατήρησε πως εσύ και οι άλλοι έρχεστε τώρα σε επαφή. 


(συνεχίζεται...)



Μετάφραση από: Ryan J., (2006). Meditation. The 13 pathways to happiness.U.K: O Books








No comments:

Post a Comment