31.12.13

Στοχασμοί




ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΔΩΡΑ ΜΕ 'ΔΙΑΦΟΡΑ'


Για πολλούς ανθρώπους, είτε ενδιαφέρονται να το παραδεχτούν είτε όχι, τα Χριστούγεννα είναι για τα δώρα. Αυτοί που είναι διορατικοί θα αρχίσουν να αποθηκεύουν δώρα από τις καλοκαιρινές εκπτώσεις, ενώ αυτοί που είναι «της τελευταίας στιγμής» θα ταλαιπωρηθούν τριγύρω (την τελευταία στιγμή) για να βρουν τη σωστή προσφορά.

Τα δώρα είναι ένα καλό πράγμα, ικανοποιητικό όταν δίνεις και ωραίο όταν παίρνεις. Ωστόσο, καθώς πάτε για τα ψώνια σας αυτή τη χρονιά, θα πρέπει να θέσετε το ερώτημα, πόσο πολύ χρόνο και ενέργεια θέλετε να δαπανήσετε για να βρείτε το σωστό πράγμα για το σωστό πρόσωπο και για να δημιουργήσετε ατέλειωτες λίστες για τον Άγιο Βασίλη;

Συχνά παραπονιόμαστε ότι τα Χριστούγεννα έχουν χάσει το πραγματικό νόημα τους - στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνουν περισσότερο εμπορευματοποιημένα από όσο ήδη είναι στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Τα καταστήματα αρχίζουν να εμφανίζουν τα Χριστουγεννιάτικα εμπορεύματά τους τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από το γεγονός. Κατά κάποιον τρόπο και η προσφορά των χριστουγεννιάτικων δώρων έχει χάσει τον αρχικό σκοπό της ως ένα σύμβολο αγάπης και φροντίδας-αντίθετα έχει γίνει μια διαδικασία που προκαλεί στρες! Δίνουμε δώρα περισσότερο από υποχρέωση παρά από εκτίμηση, ή για να εκπληρώσουμε τις ακόρεστες προσδοκίες των παιδιών τα οποία, κάτω από την επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την πίεση των συνομηλίκων, θέλουν μόνο τα πιο πρόσφατα και πιο ακριβά gadgets ή πράγματα με ετικέτες σπουδαίων σχεδιαστών. Τα παιδιά μπορεί να είναι ευτυχισμένα για μερικές εβδομάδες (ή μέρες ή ώρες!), αλλά η ζημιά για τον τραπεζικό ισολογισμό μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Φέτος κάντε τη διαφορά στο δώρο που δίνετε. Αγοράστε προσεκτικά, με σκέψη, δώρα που είναι πρακτικά και ανυψώνουν, όχι μόνο εκείνα που στέκονται ακίνητα στη γωνία όλο το χρόνο και μαζεύουν σκόνη. 'Πρακτικά' μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε βοηθά στη βελτίωση του νου, του σώματος ή του πνεύματος.

Να είστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι καθώς πηγαίνετε για τις αγορές σας. Οι τρεις μάγοι έφεραν μαζί τους χρυσό, λιβάνι και σμύρνα - ο προϋπολογισμός σας μπορεί να μην είναι στην ίδια κατηγορία, αλλά μπορείτε να δώσετε στους άλλους πολύ χαρά με μια πιο μετριοπαθή, αλλά ουσιαστική προσφορά.

Δημιουργήστε ένα θέμα για τα δώρα που θα προσφέρετε. Κάντε τα δώρα σας τέτοια που θα κρατήσουν περισσότερο από μία εβδομάδα και μπορούν να ωφελήσουν τους αγαπημένους σας για μια ζωή. Κάντε τους να νιώσουν ανάταση ψυχής, φροντίδα και ανταμοιβή.

Δίνοντας μια κουβέρτα, αυτή μπορεί να είναι άνετη και ζεστή, αλλά γιατί να μην αγοράσετε στη θέση της βιβλία για την προσωπική ανάπτυξη και cd που θα ζεστάνουν την ψυχή. Ή γράψτε κάποιον για μαθήματα χάθα γιόγκα που θα ωφελήσουν το σώμα και θα ανυψώσουν το πνεύμα, παρά να του αγοράσετε εισιτήρια κινηματογράφου που πιθανότατα δεν θα του αρέσει. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε στα παιδιά δώρα που κινητοποιούν και είναι δημιουργικά όπως είναι αυτά με ζωγραφική ή παιχνίδια προσομοίωσης ή με υγιείς υπαίθριες δραστηριότητες, αντί για αυτά που παίζονται μέσα όπως είναι τα PlayStation. Αν και είναι ωραίο να πάρουν ένα δώρο στο χέρι τις ημέρες των γιορτών, προσπαθήστε να το κάνετε να είναι μικρό και πρακτικό και αφήστε το μεγαλύτερο στοιχείο να είναι το γεγονός ότι είναι πιο ουσιαστικό και εμπνευσμένο.

Να είστε προσεκτικός και να μειώσετε το υλικό συσκευασίας αυτό το χρόνο - κουτιά με πολύχρωμα περιτυλίγματα, κορδέλες, χαρτί, σελοφάν, δεν βοηθούν το περιβάλλον! Κάντε τα δώρα σας μοναδικά με το να τα συσκευάσετε φτηνά αλλά όμορφα, χρησιμοποιώντας δημιουργικές ιδέες και ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Ακόμα καλύτερα, στείλτε στους φίλους σας μια φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτρονική κάρτα λέγοντάς τους ότι το δώρο σας για αυτούς φέτος είναι μια δωρεά για κάτι φιλανθρωπικό -ένα δέντρο που φυτεύτηκε στο όνομά τους, ή κάτι που θα συμβάλλει με κάποιον τρόπο για την σωτηρία του πλανήτη.

Αυτό που οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά τα Χριστούγεννα είναι ο χρόνος σας, η προσοχή και η αγάπη σας. Θυμηθείτε εκείνους τους οποίους οι άλλοι συχνά ξεχνάνε, κάντε τους μια γρήγορη κλήση, μια επίσκεψη και ένα χαρούμενο πρόσωπο. Μείνετε χαρούμενοι, τρυφεροί και διακριτικοί. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα δώρα από όλα και δεν κοστίζουν τίποτα!

Αυτή η έννοια της ουσιαστικής προσφοράς δώρων δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που προσφέρονται δώρα. Καθώς το δώρο σας γίνεται ένα μέσο για να ανυψώσει το νου, το σώμα και την ψυχή τους, θα είναι αιώνια ευγνώμονες και αυτό είναι το πραγματικό σημάδι της αγάπης και της φροντίδας.






No comments:

Post a Comment