30.12.13

Eσωτερική ομορφιά



.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................

ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ

Η ταπεινότητα δεν διώχνει τίποτε, αλλά παίρνει ακόμη και τα μικρά πράγματα σοβαρά. Είναι η αναγνώριση ότι οτιδήποτε υπάρχει στη ζωή και βρίσκεται μπροστά σου, πρέπει να γίνει σεβαστό ως κάτι που θα σε οδηγήσει προς τα εμπρός, ότι μέσα στα μεγάλα πράγματα υπάρχει κάτι μικρό, αλλά μέσα στα μικρά υπάρχει συχνά κάτι πελώριο.



Η ταπεινότητα δεν απλώνει το χέρι της σε τίποτε παραπανίσιο, απλά παίρνει αυτό που υπάρχει εκεί. Είτε αυτό είναι τροφή είτε ρούχα ή κατανόηση. Μερικές φορές υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αλλά μερικές φορές υπάρχουν μόνο λίγα. Δεν έχει σημασία. Ακόμη κι όταν δεν καταλαβαίνει τίποτε δεν ανησυχεί, γιατί στην ταπεινότητα υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι εάν ένα άτομο αισθάνεται ότι είναι ένα παιδί του Θεού, το κάθε τι θα έρθει ούτως ή άλλως στον σωστό χρόνο. Και η άκαιρη γνώση είναι τόσο επικίνδυνη όσο η άγνοια.

Η ταπεινότητα είναι επίσης μια βάση για να συμβούν πράγματα: να δημιουργηθεί ένα συνετό και απλό ον από αυτήν. Γιατί σε αυτήν δεν υπάρχουν προσδοκίες για λαμπρότητα και ως εκ τούτου η πραγματοποίηση έρχεται πιο φυσικά, χωρίς φόβους για αυτό που θα πουν ή θα σκεφτούν οι άλλοι. Ένα ταπεινό άτομο είναι αξιαγάπητο και θέλεις να είσαι μαζί του, γιατί δίπλα του κάποιος είναι καλύτερος. Ακόμη, επειδή ένα ταπεινό άτομο σέβεται τον εαυτό του, τίποτε από ο,τι γίνεται δεν τον υποτιμά, αλλά μιλά ακόμη περισσότερο για την ομορφιά του γιατί το επίτευγμα είναι ήδη μισό δικό του.

Κάθε δημιουργική δραστηριότητα χρειάζεται ταπεινότητα πίσω της γιατί η ταπεινότητα είναι απλότητα και στην απλότητα τα χρώματα και το σχήμα της εργασίας μπορείς να τα δεις καθαρά και να τα δώσεις μορφή. 



Εάν ένας νέος κόσμος επρόκειτο να έρθει θα χρειαζόταν αυτή την ήσυχη βάση για να σχηματιστεί επάνω της, ώστε να μπορεί να διατηρείται ίδιος, ενώ τα πράγματα γύρω θα άλλαζαν.

Η ταπεινότητα είναι επομένως ιδιαίτερη κι όμως μερικές φορές η μεταμφίεση της είναι τόσο συνηθισμένη. Γιατί όταν  κάτι πολύτιμο σχηματίζεται, το ‘συνηθισμένο’ και ο θόρυβος μερικές φορές χρειάζονται για να μειώσουν την προσοχή καθώς αυτό μεγαλώνει. Η ταπεινότητα σε ένα άτομο, ελεύθερο από φήμη, μπορεί να φορέσει εύκολα τη μεταμφίεση έτσι ώστε τίποτε από την πραγματική εργασία να μην φαίνεται.

Ταπεινότητα είναι η προθυμία να χρησιμοποιηθείς με οποιονδήποτε τρόπο είναι αναγκαίο, όσο κι αν φαίνεται να μην ταιριάζει στον χαρακτήρα, γιατί στην ταπεινότητα, η ατομικότητα έχει ανταλλαγεί με τη δραστηριότητα στην οποία συμμετέχει. Η σιωπή σε αυτήν την περίπτωση, είναι μια αποδοχή  για οτιδήποτε πρέπει να γίνει.

Η ταπεινότητα είναι σπάνια, γιατί για να την έχεις πρέπει να μην χρειάζεσαι τίποτε. Εάν την έχεις λαμβάνεις το κάθε τι.


                                                              Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink






No comments:

Post a Comment